La colección contra el fascismo “MIA APANTISI” ya a la venta en Grecia!

Από σημερα στο site Της Phonograph και σε επιλεγμένα δισκοπωλεία της Αθήνας. Από την επόμενη εβδομάδα και στη Θεσσαλονίκη!

Παρουσίαση του δίσκου:

Γράφτηκε από  Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Νέα κυκλοφορία συλλογής τραγουδιών ενάντια στον φασισμό με τίτλο «Μία Απάντηση». Μία πρωτοβουλία από την «Ελληνοφρένεια» και τους «KollektivA».

Φασισμός, μια επικίνδυνη ιδεολογία που εξαπλώνεται ραγδαία και που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ευρύτερες διαστάσεις. Από την πολιτική και την κοινωνία μέχρι την οικογένεια και τις ανθρώπινες σχέσεις, ο φασισμός υπάρχει και εκφράζεται μέσα από πράξεις, απόψεις ή συναισθήματα απλώνοντας τα πλοκάμια του προς κάθε κατεύθυνση..Και ενώ οι φασιστικές τάσεις έχουν πάρει απειλητική τροπή αναρωτιέται κανείς ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση.

Ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία πήραν λοιπόν η εκπομπή «Ελληνοφρένεια» και το μουσικό συγκρότημα «KollektivA» δημιουργώντας μια συλλογή τραγουδιών που είναι αφιερωμένη «ενάντια» στο φασισμό και που μπορεί να χαρακτηριστεί πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Στην ερώτηση αν μπορεί η μουσική να αποτελέσει μια απάντηση σε μια πληγή της κοινωνίας η «Ελληνοφρένεια» και οι «KollektivA» λένε ΝΑΙ.

Την πρωτοβουλία τούτη έσπευσαν να στηρίξουν πολλοί αξιόλογοι δημιουργοί
(πάνω από 40 καλλιτέχνες/γκρουπ) μετά από το ανοιχτό κάλεσμα της «Ελληνοφρένειας» και των «KollektivA» βάζοντας ο καθένας ένα λιθαράκι σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια που έχει όχι μόνο καλλιτεχνική αλλά και κοινωνική διάσταση. Οι σκέψεις, οι θέσεις και τα πιστεύω ντύνονται με μουσική και φιλοδοξούν να αποτελέσουν «μια απάντηση» σε κάθε φασιστική έκφραση. Η μουσική μπορεί να είναι ένας τρόπος να δαμάσει κανείς ένα θηρίο, άρα γιατί να μην είναι μια αντίδραση στο φασισμό και στις εκφάνσεις του; Πρόκειται για ένα διπλό cd στο οποίο συμμετέχουν αρκετοί καλλιτέχνες. Μια ιδέα που ευτυχώς δεν έμεινε στα λόγια αλλά έγινε πράξη έπειτα από τις προσπάθειες των συντελεστών. Δημιουργοί από κάθε άκρη της Ελλάδας και όχι μόνο, έστειλαν τις «απαντήσεις» τους. Κάποιες από αυτές επιλέχθηκαν και συμπεριλήφθηκαν στον δίσκο που φέρει τον τίτλο «Μια απάντηση».

Αναλυτικά στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν:

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και ο Γιώργος Αετόπουλος με το τραγούδι «Μετανάστης» .Οι Βόμβοι με το τραγούδι «Εργατικό(Αttaque)».Ο Chrisakos με το τραγούδι «ο πατέρας του Μπουκόφσκι κάνει φάρσα Σταδίου καιΣανταρόζα το 2012».Ο Σπύρος Γραμμένος σε συνεργασία με το ΧρήστοΘηβαίο με το τραγούδι «Στη χώρα των Λωτοφάγων (Παππούς)». Τα Γυμνά Καλώδια με το τραγούδι «Άγιες Μέρες». Η Σοφία Καμαγιάννη με το τραγούδι « Σκιτσάρω αγκυλωτό σταυρό την ώρα μου σκοτώνω» . Οι KollektivA μαζί με το Φίλιππο Πλιάτσικα με το τραγούδι «Ο δρόμος που τραβάω». Ο Κόμης Χ με τον ΠάνοΓουργιώτη με το τραγούδι «Εγώ τι φταίω». Ο Luther Blissett με το τραγούδι «Ακόμα Εδώ». Οι Magic de Spell με «Το καθεστώς των αριθμών(δε μπορούν)».Οι Marvel Zeroes με το «Human….Right?».Το συγκρότημα Μαύρη Μαγιονέζα με το κομμάτι «(Δεν είναι) η χώρα του φασίστα». Οι Motivo 4 με τον XRay με «Το ψυγείο» . Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης (Ελληνοφρένεια) με το τραγούδι «Όταν οιτράπεζες θα καίγονται».

Και οι συμμετοχές δεν τελειώνουν εδώ..Ο Αλέξανδρος Μπελλές με την « Καταχνιά» .Ο Γιάννης Νικολάου και ο ΣπύροςΠετρουλάκης με τοτραγούδι «Ο βασιλιάς των καναπέδων». Ο Νίκος Ξύδης με το «Καλωσήρθατε στοτσίρκο μας». Οι Παράνοια με το «Αν θέλεις άκου με». Ο Μίλτος Πασχαλίδης παρέα με τους KollektivAμε το «Αγύριστο κεφάλι». ΟιRadioSol με το τραγούδι «Κατασκευή ενοχών». ΟιRebellionConnectionμαζί με το Μέγα με το κομμάτι «Meaculpa». Οι Red Bird sky απότοΛονδίνο,μετο «No more chances left». Οι SkaNon Tropo με το τραγούδι «Βαλκάνια». ΗStacy με τη Μάρθα Φριντζήλα με το «Το νανούρισμα τηςU» . Το συγκρότημα Φράξια με το «Κάτι φταίει (μικρό μου πιόνι. Οι Χίλια χρόνια με το «Ενός λεπτούκραυγή». ΗXeniaTunes με το «Όνειρα με τόκους». Οι Χρονίρ με το κομμάτι «Φασισμός». Η Υacine & the Oriental Groove από τη Βαρκελώνη με το τραγούδι «L’Estima Venç la Salvatgia». Τέλοςτα 9mm με το τραγούδι «30 χρόνια μετά».

Στις βίαιες επιθέσεις, στα στενά μυαλά, στις παρωχημένες ιδέες ,στις σκοτεινές σκέψεις και στις επικίνδυνες τακτικές η μουσική αποτελεί σίγουρα μια απάντηση και ίσως τον καλύτερο τρόπο να σταθεί κανείς απέναντι σε μια μάστιγα. Και επειδή πράγματι στενεύουν τα περιθώρια και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου ή των επιλογών η μουσική μοιάζει να είναι το πιο άμεσο, ειρηνικό και αναίμακτο μέσο για να περαστούν ορισμένα μηνύματα. Τραγούδια που μιλώντας άλλοτε κυριολεκτικά και άλλοτε μεταφορικά γίνονται μέσο έκφρασης και αποτύπωσης ιδεών. Στη χρήση βίας σε κάθε της μορφή ,η καλύτερη απάντηση πιθανόν να είναι η μουσική . Εκεί που άλλοι υψώνουν χέρια για να επιτεθούν, μερικοί υψώνουν φωνές και τραγουδούν ενάντια σε ένα αγκάθι που μόνο απειλή μπορεί να αποτελέσει.

Είναι αισιόδοξο το γεγονός πως στην πρόταση που αποτελεί παράλληλα και θέση της «Ελληνοφρένειας» και των «KollektivA» ανταποκρίθηκαν τόσοι πολλοί καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν και το αποτέλεσμα είναι μια κοινή απάντηση μέσα από επιμέρους απαντήσεις ενάντια στον φασισμό. Από το να σιωπά κανείς, από το να καταπιέζεται ή να αντιδρά σπασμωδικά και άκομψα είναι σίγουρα προτιμότερο να δίνει τις απαντήσεις του μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια , ειδικά όταν πρόκειται για καλλιτέχνες. Η μουσική έχει τη δύναμη να διαμορφώσει χαρακτήρες και να χτίσει προσωπικότητες, είναι ένας τρόπος έκφρασης επομένως γιατί να μην μπορεί να αποτελέσει έστω μια μορφή απάντησης σε ένα κοινωνικό πρόβλημα..;

Μια πρωτοβουλία που περιέχει σπουδαίες συνεργασίες και συμμετοχές, τραγούδια που αφυπνίζουν ,που περιγράφουν, που ταρακουνούν ,που βάζουν σε σκέψεις ,που προβληματίζουν. Τραγούδια που έχουν περιεχόμενο, που αποτελούν στάση ζωής, που προκαλούν πότε αισιοδοξία και πότε οργή γιατί μιλάνε για αλήθειες.

Με λίγα λόγια τραγούδια που δίνουν μια απάντηση στην ασχήμια του φασισμού που βιώνουμε καθημερινά..Μια απάντηση που μπορεί να αρέσει ή να μην αρέσει. Με την οποία μπορεί να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε. Μια απάντηση που μπορεί να δίνει λύσεις ή να οδηγεί σε αδιέξοδα. Να πληγώνει ή να θεραπεύει..όπως άλλωστε γίνεται και με τη μουσική. Μια απάντηση που σίγουρα δε μας αφήνει αδιάφορους. Ένας καρπός μίας σύμπραξης ανθρώπων που αποφάσισαν να εκφράσουν την άποψή τους για ένα σοβαρό πρόβλημα με έναν πολύ όμορφο και δημιουργικό τρόπο!!Μια πράξη ουσίας κατά του φασισμού και μια κίνηση σε πείσμα όσων θεωρούν πως δεν γράφεται τραγούδι με πολιτικό περιεχόμενο σήμερα..Τους ευχαριστούμε και φυσικά στηρίζουμε τέτοιου είδους προσπάθειες.

+ PRESS:

This slideshow requires JavaScript.

IN2MUSIC.GR · ROCKGREECE.GR · ΧΑΡΑΥΓΗ (ΚΥΠΡΟΣ) · MUSICPAPER.GR · ELLINOFRENEIA.GR · KASETOPHONO.COM · NEWSBEAST.GR · KOKKINOS TUPOS

+INFO&BUY:

PHONOGRAPH.GR

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s